lauantai 23. elokuuta 2014

Kun ei ole sampoa..

Koska  minua ei kutsuttu retkelle Ereboriin aarretta valloittamaan eikä minulle myöskään ole taottu sampoa, joudun rahoittamaan opintoni jotenkin muuten. Ennen opiskelujen alkua työttömänä olo on syönyt aika tehokkaasti kaikki säästöni, joten niistä ei ainakaan ole tähän hätään mitään apua. Viimeisillä rahoilla mutkien kautta sain sentään uuden koneen itselleni! Entinen palveltuaan minua uskollisesti seitsemän vuotta otti ja kuoli. Sinänsä ihan hyvä sauma, koska en olisi kuitenkaan pöytäkonetta saanut Englantiin mukanani raahattua, joten vaihdoin pitkin hampain läppäriin. Nyt, parin kuukauden käytön jälkeen voin todeta, että ei tämä läppäri niin kamala olekaan. Kaipaan silti suurta ruutua ja oikeaa näppäimistöä..

Paras rahoituksen lähde opiskelijoille on Kelan tuet, tottakai. Ulkomaille lähtevät opiskelijat saavat opintotukea, asumistukea ja halutessaan myös korotettua opintolainaa (pakko haluta jos meinaa saada asumisen maksettua minun kohdallani). Korotettua opintolainaa saa nostaa 700€/kk.  Asumistuki sekä opintotuki ovat ihan normaalinsuuruisia, mitä se on Suomessa opiskelevillekin. Taulukon mahdollisista omista tuistasi sekä muuta tietoa löydät Kelan nettisivuilta. Sellainen ehto Kelan tukien saamiseen on, että sinun täytyy olla ollut kotikunta Suomessa vähintään kaksi vuotta ennen ulkomaisten opintojen alkua.


Britit ovat tämän lisäksi rakentaneet hyvän lainajärjestelmän, jota saavat hakea myös ulkomaalaiset opiskelijat. Student Finance England on tämän valtion alaisen lainaajan nimi. Moni alkaa hakea opintolainaa SFE:ltä jo maalis-huhtikuussa, ennen kuin kouluun pääseminen on edes varmaa. Itse en tätä tehnyt näin, koska ajattelin sen tuottavan huonoa onnea. Heti, kun sain tiedon IELTS-kokeeni läpäisystä, tulostin ja täytin paperit ja postitin Englantiin. Koitin täyttää tämän hakemuksen ensin netissä, mutta siellä ei onnistunut kuin brittiläisten oman kaavion täyttäminen (höh). Meille Eurooppalaisille, muualta tuleville opiskelijoille on erilainen kaavake. Verrattuna suomalaisen opintotukikaavakkeeseen britit selkeästi rakastavat kaikenlaisia nippelitietoja ja paperia. Suomalainen kaavake on viisisivuinen täyttöohjeineen, kun taas SFE:n kaavakkeesta löytyi peräti 28 sivua! Melkein kuin olisi romaanin tulostanut. Lisäksi tämä täytyy täyttää vain ja ainoastaan mustalla kuulakärkikynällä.

Se hieno asia tuohon SFE:n lainaan on tehty, että sinun ei tarvitse maksaa sitä heti takaisin. Vasta, kun tulosi ovat £21,000 tai korkeammat, alat maksamaan sitä takaisin £30 kuussa. Mitä suuremmat tulot, sitä suurempi on se takaisinmaksusumma. Tietysti, jos muutan jonnekin muualle Briteistä opiskelujen jälkeen, tämä tuloraja muuttuu. Kaikki nämä tiedot löytyvät täältä.

Eräs tärkeä huomioitava ja päänvaivaa tuottava asia hakemuksesta löytyy, ja se on hakemuksen kolmas sivu. Hakemuksen mukana täytyy lähettää joko passi tai sitten kopio passista. Jos et halua lähettää passiasi, passin kopiota varten tarvitset jonkin virkaa tekevän henkilön allekirjoituksen, leiman ja päiväyksen sekä passin kopioon että tähän sivuun numero kolme (joka tunnetaan myös nimellä Certifier checklist, on myös tulostettavissa erikseen ja näyttää tältä), johon tulee myös tämän henkilön yhteystiedot. Sivussa aivan selvästi lukee, että sen voi allekirjoittaa vaikka pappi, lääkäri, toimistotyöntekijä, poliisi, opettaja, lehtori.. Mutta asia ei olekaan näin yksinkertainen!

Tämä todistajien lista ei pidä Suomessa paikkaansa. Soittelin ympäri lääniä kysellen, kuka tämän voi allekirjoittaa. Koitin päästä lähimpään poliisilaitokseen allekirjoituttamaan tämän, mutta se ei ollutkaan niin helppoa. Kukaan ei tiennyt mistään mitään, kuka sen voisi allekirjoittaa, missä sen voisi allekirjoittaa, mikä leima siihen pitäisi iskeä.. Kunnes kuulin, että voisin yrittää julkista notaaria. No, soitin hänelle kolmisen kertaa, mutta hän ei vastannut puhelimeen. Maistraattiin soitettuani kuulin sieltä, että ainoa, joka näitä papereita voi allekirjoittaa Suomessa, on julkinen notaari! Ajelin sitten 60 kilometrin päähän julkista notaaria tapaamaan. Siellä tosiaan toimistotyöntekijä (joka ei ollut koskaan nähnyt tätä lomakettani aikaisemmin) iski leimat, kirjoitti tiedot ja kävi ottamassa notaarilta allekirjoitukset. Allekirjoituksen hinta oli 15 euroa, että kannattaa alkaa notaariksi! Nimmareita jakamalla tienaa. Sitten ei muuta kun hakemus postiin.

Lainahakemuksen käsittelyyn sanotaan menevän aikaa noin kuusi viikkoa. Minulla se aika on kyllä mennyt jo umpeen, koska tapahtui seuraavanlaista. Sain 15. elokuuta SFE:ltä kirjeen, jossa sanottiin, ettei hakemustani voida käsitellä virheellisen passikopion takia.  Kirjeessä ei kuitenkaan kerrottu, mitä tein väärin, vaan pyydettiin vain lähettämään uusi passin kopio tai passi. Olin äimänkäkenä, mitä muka olen voinut tehdä väärin. Koitin seuraavana maanantaina soittaa Englannin päähän kirjeestä löytyneeseen puhelinnumeroon, mikä oli väärin tässä passikopiossa. Ensimmäisellä puhelulla sanottiin, että siitä ei ole heillä käsitystä, koska he eivät pääse lukemaan minun tietojani. Ja toisella puhelulla sanottiin sama.. Kolmannella myös, mutta tämä rouva sanoi, että olen soittanut väärään numeroon. Tarkistin numeron paperista ja sanoin, että tämä numero on kyllä se, mikä kirjeessä oli mukana. Hän mietti hetken ja vastasi, että sitten paperiin on laitettu väärä puhelinnumero, ja sen takia he eivät pääse katsomaan tietojani. Meille EU-opiskelijoille on aiva oma puhelinnumeromme, ja hän antoi sen minulle.

Neljäs puhelu siis meni tähän uuteen numeroon, ja sieltä minulle selvitettiin hakemukseni virheeksi se, että notaari oli käyttänyt kahta eri leimasinta. Certifier checklististä ja passin kopiosta löytyivät eri leimat, ja siksi hakemustani ei käsitellä. Lisäksi tämä herra lupasi, että jos laitan uuden kopion ja checklistin postiin, hakemukseni käsitellään vielä tämän viikon aikana. Ei auttanut muu kuin kurvata hirveällä kiireellä maanantaina heti takaisin maistraattiin hakemaan uutta leimaa ja nimmaria. Selitettyäni asian jopa kahdelle virkailijalle he olivat äkeissään, mitä tämä pelleily oikein on. He varmasti olivat laittaneet samalla leimasimella kumpaankiin paperiin jäljet, ja nyt he tekivät sen niin, että minäkin sen varmasti näin (kyllä, se tehtiin nyt aivan varmasti samalla leimasimella). Sain nämä toiset paperit ilmaiseksi, kiitos siitä ihanat rouvat!!

Juoksin postiin ja kerkesin saada paperit sinne kymmenen minuuttia ennen postin matkaan lähtöä. Nyt olen sitten odotellut tämän viikon, tulisiko sieltä vastausta. Perjantaihin mennessähän sen olisi pitänyt tulla, mutta kirjauduin viimeksi tänään lauantaina tunnuksilleni, eikä siellä näkynyt mitään muutosta. Aika mielenkiintoinen paikka, jos se ei nyt kelpaa, mutta notaarin sihteerit käskivät pyytää SFE:tä soittamaan suoraan heille, jos tulee vielä jotakin häikkää. Koulun alkuun on kuitenkin aikaa kolme viikkoa, ja 22. syyskuuta sen lainan pitäsi olla maksettuna koululle, muuten joudun antamaan heille 800 punnan pantin (minulla ei ole niin isoa rahaa antaa heille pantiksi.. Se on siis noin 1000€). Että jännäksi menee!

Tämä ei kuitenkaan ole pelottelua vaan minun kokemukseni asiasta. Kaksi muuta suomalaista, ketkä tiedän myös hakeneen SFE:n lainaa, eivät ole kohdanneet minkäänlaisia ongelmia tässä lainan hakemisessa. Minua seuraa tällainen karma, että sattuu ja tapahtuu aina kaikkea outoa. Mutta jos alkaa masentamaan ja ärsyttämään, pitää kuitenkin muistaa ja olla kiitollinen, että sain opiskelupaikan! Raha-asiat kyllä varmaan järjestyvät... (tai sitten pitäisi voittaa lotossa!)


Terveisin vielä tyhjän tilin haltija,

Koala Von Tukintolvana


P.S. Ei se Kelakaan ole vielä päätöstään tehnyt! : D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heippa! Jätä rohkeasti kommenttia!