keskiviikko 20. elokuuta 2014

UCAS- onko se syötävää!?

Heippa!

UCAS on kaikille Britteihin opiskelemaan hakeneille tuttu käsite. Entä muille? Mikä se on? Syötävääkö? Lentääkö se?

No, ainoa syötävä osa UCASissa on sieltä saapuva hyväksymiskirje. Eikä UCAS lennä kuin vain bittiavaruuden välityksellä valtaisassa internetissä! UCAS eli The Universities and Colleges Admissions Service on hakupalvelu Britteihin opiskelemaan hakeville. Se toimii samalla tavalla kuin suomalaiset yhteishakusivustot, eli sinne naputellaan itsestään perustiedot, osoitteet, arvosanat sun muut.

Huomattavimmat erot suomalaisten hakupalveluiden ja UCAsin välillä ovat UCASille maksettava maksu, ulkopuolisen suosittelijan kirjoittama suositus sinusta sekä itsesi kirjoittama Personal Statement. Maksun suuruus riippuu monelleko linjalle tai moneenko eri yliopistoon/collegeen haet. Yhdelle linjalle haettaessa noin £12 luokkaa, mutta koska itse hain kolmelle linjalle (vaikkakin samaan yliopistoon), summa oli noin £23. Saatan muistaa myös väärin, koska tästä on kulunut jo yli puoli vuotta aikaa. Suosittelijakseni valitsin entisen opinahjoni opettajan, mutta tilasin varmuuden vuoksi myös edellisestä työpaikastani englanninkielisen suosituskirjeen, jos sitä vaikka tarvitsisi kouluun mentäessä.

Personal Statement oli itseni kohdalla ratkaiseva tekijä, ja sitä kehuttiin kamalasti. Myös se, että olin erittäin tarkasti listannut kaikki kokemukseni teatterin ja musiikin maailmassa, sai haastattelijoiltani kiitosta. Eli kirjoittakaa napakka ja hyvä Motivation Letter, ja antakaa se ulkopuolisille luettavaksi! Vaikka ulkomaalaisilla annetaankin varmasti anteeksi pari kielioppivirhettä, on silti hyvä, että se on kirjoitettu oikein. Se kannattaa siis tarkistuttaa jollakulla, jolla on kieli hyvin hallussa (itse tarkastutin oman kirjeeni kääntäjäksi opiskelleella isosiskollani). Tekstin rakensin työnhakukirjettä ajatellen, eli lyhyt ja ytimekäs on parempi kuin pitkä liirumlaarum-teksti. Britit toki tykkäävät mahtipontisuudesta ja mitä enemmän adjektiiveja, sen parempi.

Odottelin kutsua pääsykokeisiin jonkin aikaa, mutta jo parin viikon päästä sain kahdelta eri linjanjohtajalta sähköpostia, että he haluaisivat haastatella minut Skypessä. Olin osannut jo varautua tähän Skype-haastatteluun, koska samaisessa yliopistossa opiskeleva ystäväni vihjaisi, että se on mahdollista. Tottakai oli myös riemu, että lentolippurahat säästyivät! Ja mielestäni se, että kaksi kolmesta olivat kiinnostuneet minusta, tuntui hyvältä. Haastatteluajankohdat sovittiin sähköpostitse, ja ne vielä sattuivat peräkkäin samalle päivälle. Ensimmäisen aikana hermoilin ääntämystäni ja sitä, ymmärränkö yhtään mitään linjanjohtajan puheesta, mutta eipä minulla loppujen lopuksi ollut mitään ongelmaa. Jälkimmäinen haastattelu sujui huomattavasti paremmin ja rennommin.



Huhtikuun puolessavälissä alkoi sitten tapahtua! Postissa kolahti jopa kolme Offering Letteriä! Yliopisto siis lähettää tarjouskirjeet kaikista niistä linjoista, joille sinut on haluttu. Jopa tämä kolmas linja, jolle en saanut haastattelukutsua, katsoi minut kelpo yksilöksi heille. Tämä ei kuitenkaan ollut vielä tässä: UCASin nettisivuille kirjautuessani tarjoukseni olivat conditional offer-vaiheessa. Conditional ja unconditional offer ovat monelle ulkomaalaiselle päänvaivaa aiheuttava termi.
Mistä siis on kyse? Conditional offer on se, jonka saat yleensä ensiksi (ellet ole superultimaattisen valovoimainen ja koulu tarjoaa sinulle suoraan unconditionalin!). Suoraan suomennettuna se tarkoittaa "ehdollista tarjousta", eli et ole vielä täyttänyt kaikkia yliopiston asettamia ehtoja. Vasta, kun nämä kaikki ehdot ovat täytetty, tarjouksesi muuttuu unconditional offeriksi. Silloin voit taputtaa itseäsi olalle ja onnitella hyvästä työstä, sillä unconditional offer on varmasti hyväksytty opiskelupaikka sinulle, ja voit alkaa tilailemaan lentolippuja. Ennen tätä, offereiden saapuessa, sinun täytyy asettaa hyväksytyt linjat paremmuusjärjestykseen. Voit siis ottaa päälinjan itsellesi, sekä sen jälkeen vaihtoehtoinen linja, jos et pääse päälinjallesi sittenkään opiskelemaan = et täytä kaikkia ehtoja. Kannattaa tehdä valinta siis tarkasti eikä hutkia hetken mielijohteessa. Miettimisaikaa annetaan kyllä runsaasti, tässä tapauksessa deadline oli vasta 5.6.

Mitä minun siis vielä piti tehdä? Yksi asia ainakin ylitse muiden, eli IELTS-koe (tässä postauksessa kerron siitä erikseen lisää). IELTS testaa englannin kielen tasosi, ja ilman sitä sinulla ei ole asiaa kouluihin. Toiset koulut saattavat ottaa ilman tätä kielikoetta, jos olet kirjoittanut mahdollisesti L:n ylioppilaskokeissa tai olet suorittanut englanninkielisen lukion, olet natiivi englannin puhuja tai sinulla on IB-, EB- TAI RB-tutkinto. Näistä mikään ei ole varma nakki, mutta kannattaa tarjota näitä vaihtoehtoja koululle välttyäksesi mahdollisesti maksamasta IELTS-kokeen maksua. Itse olen nämä asiat saanut selville selailemalla monta kuukautta sosiaalista mediaa, joten luotto näihin asioihin on sitten puskaradion tasolla.

Toinen asia, mitä minun täytyi tehdä, oli lähettää englanninkielinen versio ylioppilastodistuksestani yliopistolleni. Jos kaavailet ulkomaille hakemista, laita ylioppilaslautakuntaan NYT tilaus menemään, koska siinä saattaa kestää jonkin aikaa (kevät on se ruuhkaisin hetki). Englanninkielisen kopion hankkiminen maksoi 32€, joten varautukaa sitten siihen. Se kuitenkin on hyödyllinen paperi olla olemassa monenlaisissa tilanteissa, ja ennen muuttoa ulkomaille ottakaa siitä runsaasti kopioita joita voitte sitten jakaa kaikille tahoille, jotka sen haluavat.

Olin suorittanut IELTSin ja lähettänyt ylioppilastodistukseni, mutta silti offerini pysyi conditionalina. Aloin jo hermostua, miksi on näin, sillä lainan- ja opintotukien hakemiset lähestyivät, ja halusin hoitaa asiani ennemmin aikaisin kuin myöhään. Otin siis yhteyttä koulun ihanaan yhteyshenkilööni (ja olin varma että sen mailitulvan jälkeen, mitä olin jo hänelle lähettänyt, hän kohta pitää osoitteeni mustalle listalle). Sieltä selvisi, että hakuvaiheessa entisen opettajani kirjoittama suosittelu minusta oli liian suppea, ja siksi hakemustani ei oltu vielä hyväksytty (britit ja rönsyilevä kirjoitustapa, eivät istu suomalaiseen kulttuuriin..). Minun pitäisi siis hankkia uusi suositus häneltä.
Siinä vaiheessa meni sormi suuhun että mitenkäs minä tämän hoidan, sillä hän on varmasti kesälomalla eikä vastaa sähköpostiviesteihin. Muistin työpaikaltani saaman englanninkielisen suosituksen, joten skannasin ja lähetin sen kysyen, kelpaako tämä. Sehän kelpasi! Minulle luvattiin, että seuraavana päivänä offerini muuttuu varmasti unconditionaliksi.  Odottelin viisi päivää, kunnes uskalsin laittaa vielä yhden sähköpostin koululle. Siellä oli tapahtunut jonkinlainen välitysvirhe, eikä tämä suosittelukirje ollutkaan mennyt eteenpäin. Kovasti pahoitellen he lupasivat korjata asian heti, ja jo kahden tunnin päästä sähköpostini iloinen pimputus ilmoitti muutoksesta UCASin tunnuksillani. Kirjautuessani sivu onnitteli minua Unconditional offerin saavuttamisesta!

Tältä se näytti. Sotkettu suhru on nimeni, ei muuta jännää.

Nyt siis sitten hakemuksia laittamaan, ja suunnittelemaan muuttoa ja varailemaan (yksisuuntainen!) lentolippu.
Vaikka tässä tuntui menevän kauan, jännittäessä ja odotellessa aika riensi nopsaan!

Tekstitoteemia pahoitellen,

Koala Von Tukintolvana

P.S. En syönyt UCASin lähettämää hyväksymiskirjettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heippa! Jätä rohkeasti kommenttia!